You are currently viewing Priprema vozila za tehnički pregled

Priprema vozila za tehnički pregled

Evo par saveta šta je neophodno da učinite pre dolaska sa vozilom na tehnički pregled kako bi izbegli situaciju da budete vraćeni sa linije tehničkog pregleda.

Prekontrolišite dokumentaciju vozila

Pre polaska sa vašim vozilom na tehnički pregled potrebno je prekontrolisati neke od dokumenata koji su bitni za vršenje tehničkog pregleda.

Da bi ste bili sigurni kada vam ističe registracija na vozilu neophodno je da pogledate datum isteka registracije koji se nalazi na nalepnici koja je zalepljena na vetrobranskom staklu vašeg vozila.

Ne retko se taj datum razlikuje od datuma upisanog na polisi osiguranja pa se može desiti da zakasnite sa registracijom vozila i dovedete sebe u situaciju da vozite ne registrovan auto.

Ukoliko vozilo poseduje uređaj za pogon na TNG (plinski uređaj) neophodno je da nam donesete važeću Potvrdu i Uverenje od plinskog uređaja. Do skoro je bila dovoljna samo Potvrda, ali se sada na liniji tehničkog pregleda mora poneti i Uverenje.

Proverite da li vam je važeča lična karta jer se dešava da stranka ne obrati pažnju na istek ovog dokumenta. Ne možete obaviti registraciju vozila ukoliko vam je istekla lična karta. Takođe je potrebno naglasiti ukoliko je došlo do nekih promena podataka, kao na primer promene adrese i slično jer to za sobom povlači i promenu saobraćajne dozvole i podataka u polisi osiguranja.

Prekontrolišite vozilo sami

Pre nego se uputite na tehnički pregled vizuelno prekontrolišite vaše vozilo. Prekontrolišite da li su vam ispravna i da li rade sva svetla i pokazivači pravca. Zamenite sijalice koje su vam pregorele ili zamenite delove svetlosnih uređaja koji su polomljeni.

Napukli ili polomljeni svetlosni uređaji i katadiopteri su razlog zbog kojeg ćete biti vraćeni sa linije tehničkog pregleda.

Ukoliko na vozilu postoje oštećenja od korozije koja su dubinska ili rupe na karoseriji nastale usled korozije, neophodno je da to sanirate pre dolaska na liniju tehničkog pregleda.

Pregledajte da li su vam na vozilu svi brisači. Česta je pojava da na vozilu nedostaje brisač zadnjeg vetrobranskog stakla pa je to razlog zbog kojeg ćete biti vraćeni sa linije tehničkog pregleda.

Ukoliko se na vozilu nalaze manja udubljenja, površinska korozija u manjem obimu ili nedostaje bočna lajsna na vratima, to se ne smatra kao razlog zbog kojeg bi ste bili vraćeni sa linije tehničkog pregleda.

Napominjemo da vozilo mora biti uredno oprano pre dolaska na liniju tehničkog pregleda. Mnoge stranke zaborave da operu svoje vozilo što za posledicu ima to da budu vraćeni sa linije tehničkog pregleda i da izgube termin koji su zakazali.

Ukoliko bi tehnički pregled pustio neoprano vozilo zaprećena je kazna zatvaranja linije tehničkog pregleda!

Proverite u gepeku da li imate svu potrebnu pripadajuću opremu za vaše vozilo. Upotpunite ono što vam nedostaje od opreme kako ne biste zbog toga bili vraćeni.

Obavite redovan servis vozila

Ukoliko ste u mogućnosti uskladite redovan godišnji servis vašeg vozila sa tehničkim pregledom. Ako je to moguće obavite redovan servis vozila kod vašeg majstora 15 dana pre tehničkog pregleda kako bi vaš majstor izvršio kontrolu kočnica i ostalih bitnih uređaja na vozilu.

Na taj način ćete imati dovoljno vremena da otklonite eventualne kvarove i nedostatke. Svi ovi saveti doprineće tome da uštedite i svoje vreme i svoj novac.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.